Wat kan je zelf doen?
1. Bovenal: Volg altijd de richtlijnen van de Rijksoverheid om verspreiding te voorkomen.

2. Bellen: Kan jij je naaste niet bezoeken en wil je voorkomen dat hij of zij eenzaam wordt? Organiseer een belcirkel en spreek af wie wanneer belt. Vraag eventueel je vrienden mee te doen (https://youngimpact.nl/challenge-opaapp/). Geen idee waar je het over moet hebben? Kijk dan op de praatposter in de bijlage eens wat andere gespreksonderwerpen.

3. Kaartje sturen. Het is altijd leuk als er aan je gedacht wordt. Laat de kinderen een mooie tekening maken voor de buurvrouw of voor mensen in het verpleegtehuis. Of stuur eens een gezellige kaartje. Ontvang bijvoorbeeld gratis 2 wenskaarten op https://formulier.oranjefonds.nl/ik-denk-aan-je

Uiteraard kan iedereen met (hulp)vragen terecht bij het Bonkelaarhuis.
Het Bonkelaarhuis is op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur Bereikbaar & Beschikbaar op het centrale nummer 0184 420539. Of kijk op www.bonkelaarhuis.nl.

Bij het Bonkelaarhuis kunt u terecht voor:

  • Vragen om hulp. Bijvoorbeeld bij de boodschappen, het uitlaten van de hond of gewoon af en toe een luisterend oor.
  • Aanbieden van hulp. Wij koppelen je dan graag aan iemand die enorm op je hulp zit te wachten.
  • Het onder de aandacht brengen van nieuwe initiatieven, zodat we deze kunnen verspreiden. Ook kunnen we meekijken of we nieuwe ideeën kunnen faciliteren.

Hulp nodig of hulp bieden?
1. Buurtinitiatieven
Help je mee er zorg voor te dragen dat ook in coronatijd iedereen de hulp krijgt, die hij of zij nodig heeft? Maak dan een buurtapp aan of verspreid de Corona Burenhulp Poster op. Te printen op de website www.welzijnswerksliedrecht.nl of aan te vragen bij het Bonkelaarhuis. Wil je weten of er al een buurtinitiatief bestaat? Neem dan contact op met het Bonkelaarhuis.
2. Facebookpagina Coronahulp Sliedrecht
Heb je een vraag of heb je hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je de deur niet uit kunt en boodschappen nodig hebft? Of wil je juist graag iets voor een ander doen? Dan kun je terecht in de Facebookgroep Coronahulp Sliedrecht. Deze groep is opgezet door Het Kompas Sliedrecht en brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Bezig blijven thuis?
1. Philadelphia
Op https://www.philadelphia.nl/hallothuis worden mensen met een verstandelijke beperking geïnformeerd en vermaakt. Alles wat we moeten weten over het coronavirus, maar ook leuke knutseltips, inspiratie voor buitenactiviteiten, makkelijke recepten, optredens, leuke verhalen, grappige filmpjes en de mogelijkheid om ook zelf iets te delen. Ook gewoon een hele leuke site met inspiratie om de kinderen thuis te vermaken.

Luisterend oor nodig of juist een luisterend oor zijn?
1. de Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen die behoefte hebben aan een praatje of een goed gesprek. Bel 088 344 2000 of kijk op https://ouderenfonds.nl/activiteit/zilverlijn/
Liever schrijven? Bij Schrijfmaatje koppelen ze u aan een vrijwilliger met dezelfde interesses. Het postcontact kan beginnen! https://ouderenfonds.nl/activiteit/schrijfmaatje/


2.De Luisterlijn (0900-0767)
De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. https://www.deluisterlijn.nl/

3. de Ouderen-Infolijn: 030-3 400 600
Wij begrijpen dat u zich wellicht zorgen maakt over de risico’s van het coronavirus en dat u nu allerlei vragen heeft. We weten ook dat niet alle senioren even vaardig zijn met internet om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. En dat sommige mensen behoefte hebben even iemand te spreken omdat ze zich eenzaam voelen nu veel activiteiten stilliggen. Voor al deze mensen heeft KBO-PCOB een speciale telefoonlijn geopend. De Ouderen-Infolijn: 030-3 400 600. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

4. Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888)
De impact van het coronavirus op Nederlanders wordt steeds groter. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn. Het nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 17:00 uur. Kijk voor meer informatie op:
https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/rode-kruis-hulplijn-helpt-mensen-in-thuisquarantaine/

De Rode Kruis Hulplijn is nu ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Zij kunnen terecht bij speciale WhatsApp-nummers. Kijk op: https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/whatsapp-hulplijn-voor-anderstaligen-tijdens-coronacrisis/

5. Kindertelefoon
Gratis en anoniem chatten of bellen (0800-0432) voor hulp of om problemen/gevoelens te bespreken. Kijk op www.kindertelefoon.nl.

6. MIND Korrelatie
MIND Korrelatie staat klaar voor hulp bij psychische en sociale problemen. Deze organisatie werkt met professionele hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogen. Deze hulpverleners zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag 09:00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 0900-1450 en via de chatfunctie op de site, Whatsapp en e-mail. https://mindkorrelatie.nl/.

CORONAHULP